Vlašić ljeti PDF  | Ispis |  E-mail

Planinski vrhovi poput Galice ili Paljenika na 1943 metra,šume,pašnjaci i padine na kojima pasu stada ovaca,vodopad Ugrić visok oko 15 metara,brojni izvori vode,rijeka Ugar,obilazak katuna ili endemske vrste bilja učiniće Vaš boravak na Vlašiću nezaboravnim.

Područje Devečani (1760m) i vrh Galice predstavljaju raj za planinare sa dobro obilježenim planinskim stazama.

Rijeka Ugar dom je ugarske pastrmke za koju kažu da je brza poput iskre te time poseban izazov za ribolovce.

Za ljubitelje fotografije posebna atrakcija sigurno su kanjoni Vlašića koje dužinom od 44 km brusi Ugar.Ili, impresivna klisura Sokolina u čijim pećinama sklonište nalaze ptice grabljivice,poput orlova,sokolova ili drgugih ptica visokog gorja.

Onima koji žele da osjete dah prošlosti ili tradicije ovog prostora ili,pak osjećaj pripadnosti prirodi,predlažemo da posjete katune-mjesta gdje se po viševjekovnoj tradiciji pravi čuveni vlašićki,odnosno travnički sir.Ovaj jedinstveni proizvod spada u vrhunske bijele sireve u salamuri.

Naravno,posjetiti katune i stada ovaca od čijeg mlijeka se pravi ovaj sir,a ne upoznati predstavnika ovčarskog psa Tornjaka,svakako bi bila greška.Ovaj pas se spominje na ovom području,po prvi put jo davne 1067.godine.Registrovan je 9.5.1981.godine kao autohtona pasmina pod imenom „Bosansko-hercegovački pastirski pas –Tornjak“ a pripada porodici „Canis familiaris matris optimale“,čije porijeklo seže 2000 godina prije naše ere.

Za sportiste, i sportske pripreme ljeto na Vlašiću je raj, prije svega zbog ugodne klime. Kvalitet zraka je takav da se od davnina preporučuje bolesnicima,starijim ljudima,sportistima i djeci. Brdski biciklizam ,stazama koje ljeti prave stada ovaca sigurno su poseban izazov. Pogodne vazdušne struje za paraglajding svake godine na Vlašić dovode ljubitelje ove aktivnosti iz čitavog svijeta.

I na kraju, za one koji ne podnose ljetnje vrućine , ugodna svježina Vlašića, može Vašu patnju pretvoriti u neiscrpan izvor energije i postati Vaš najbolji prijatelj.

 

WEB: www.wintersport-vlasic.com
EMAIL: info@wintersport-vlasic.com
PHONE: +38761187383