Vlašić
Vlašić ljeti PDF  | Ispis |  E-mail

Planinski vrhovi poput Galice ili Paljenika na 1943 metra,šume,pašnjaci i padine na kojima pasu stada ovaca,vodopad Ugrić visok oko 15 metara,brojni izvori vode,rijeka Ugar,obilazak katuna ili endemske vrste bilja učiniće Vaš boravak na Vlašiću nezaboravnim.

Područje Devečani (1760m) i vrh Galice predstavljaju raj za planinare sa dobro obilježenim planinskim stazama.

Rijeka Ugar dom je ugarske pastrmke za koju kažu da je brza poput iskre te time poseban izazov za ribolovce.

Za ljubitelje fotografije posebna atrakcija sigurno su kanjoni Vlašića koje dužinom od 44 km brusi Ugar.Ili, impresivna klisura Sokolina u čijim pećinama sklonište nalaze ptice grabljivice,poput orlova,sokolova ili drgugih ptica visokog gorja.

Onima koji žele da osjete dah prošlosti ili tradicije ovog prostora ili,pak osjećaj pripadnosti prirodi,predlažemo da posjete katune-mjesta gdje se po viševjekovnoj tradiciji pravi čuveni vlašićki,odnosno travnički sir.Ovaj jedinstveni proizvod spada u vrhunske bijele sireve u salamuri.

Naravno,posjetiti katune i stada ovaca od čijeg mlijeka se pravi ovaj sir,a ne upoznati predstavnika ovčarskog psa Tornjaka,svakako bi bila greška.Ovaj pas se spominje na ovom području,po prvi put jo davne 1067.godine.Registrovan je 9.5.1981.godine kao autohtona pasmina pod imenom „Bosansko-hercegovački pastirski pas –Tornjak“ a pripada porodici „Canis familiaris matris optimale“,čije porijeklo seže 2000 godina prije naše ere.

Za sportiste, i sportske pripreme ljeto na Vlašiću je raj, prije svega zbog ugodne klime. Kvalitet zraka je takav da se od davnina preporučuje bolesnicima,starijim ljudima,sportistima i djeci. Brdski biciklizam ,stazama koje ljeti prave stada ovaca sigurno su poseban izazov. Pogodne vazdušne struje za paraglajding svake godine na Vlašić dovode ljubitelje ove aktivnosti iz čitavog svijeta.

I na kraju, za one koji ne podnose ljetnje vrućine , ugodna svježina Vlašića, može Vašu patnju pretvoriti u neiscrpan izvor energije i postati Vaš najbolji prijatelj.

 
Vlašić zimi PDF  | Ispis |  E-mail

Nekad prepoznatljiv po međunarodnom takmičenju u skokovima pod nazivom "pokal Vlašić", sa svojom 90 metarskom skakaonicom koja spada u jednu od najjužnijih i najprirodnijih skakaonica u Evropi, "Srebrenom pahuljicom", priznanjem za najuređeniji zimski centar u bivšoj Jugoslaviji za 1979.g., sada vraća svoj sjaj, doživljava ekspanziju u pogledu razvoja turizma i već se nalazi u samom vrhu zimskih centara u Bosni i Hercegovini i šire.

Na 90-metarskoj skakaonici održavao se svake godine "Pokal-Vlašić" i na njemu su sudjelovali najbolji svjetski skakači na skijama. Bio je to najveći sportski dogadjaj Travnika i šire okolice. Danas se skakaonica, nažalost, nalazi u neupotrebljivom stanju,.

Pored skakaonice, od sportskih objekata na Vlašiću, tu su i ski-liftovi:
"Markovac" sa kapacitetom 650 skijaša po satu, (vučnica)
"Babanovac I i II" kapaciteta 2100 skijaša po satu (vučnica)

Na 20 metara od objekta "WinterSport Vlašić" nalazi se i "Baby" ski-lift (300 skijaša po satu).
Baby lift opremljen je reflektorima za noćno skijanje koje startuje svaku noć od 17:00 do 22:00.
Takođe, ski lift Babanovac I i II, odnosno centralna staza ovog ski lifta cijelom svojom dužinom (1120 m) opremljena je reflektorima za noćno skijanje koje Vam je na raspolaganju svake srijede, petka i subote u večernjim satima.

Posebna zimska atrakcija je snow safari.Motornim sankama kojima raspolažu svi veći objekti na Vlašiću,možete doživjeti nezaboravan ugođaj bijelih prostranstava i stići tamo gdje zimi ljudska noga ne može.Od ovog ugođaja i osjećaja da ste Vi i Vaš trag u snijeg jedini na svijetu zastaje dah.

 
Brdski biciklizam PDF  | Ispis |  E-mail

Udruženje „Vlasić planet života“ u saradnji sa partnerima  okončalo je projekat  mapiranja i markiranja dijela biciklističkih staza na Vlasiću. Ovim projektom je obuhvaćeno preko 70 km sto ce u svakom slučaju značajno obogatiti vanpansionsku ponudu na Vlasiću u „van zimskom periodu“ . S druge strane jedan od ciljeva projekta je afirmacija brdskog biciklizim.

Na terenu (širi prostor  od Devečana) su već postavljeni markracioni znakovi (ključni), a ostatak će biti realizovan na proljeće.

Klikni na sliku za orginalnu verziju

 


WEB: www.wintersport-vlasic.com
EMAIL: info@wintersport-vlasic.com
PHONE: +38761187383